Entra
La Colla de Geganters de Vallgorguina, com es habitual dins del prococol de les trobades de Gegants, dona un record a cada una de les colles que participen a la seva trobada, dins del marc de la Festa Major de Vallgorguina que es celebra per la Mercè el mes de Setembre.
S'ha volgut donar-li un caire personal al lliurament d'aquest record, per això la Colla, any rera any a buscat un tema relacionat amb el poble de Vallgorguina, en la seva historia o amb el seu entorn.
Aquesta es la relació dels records donats duran els anys que en precedit al bateig dels nostres Gegants es a dir des de 1985.
Junt a l'imatge del mateix hi ha una breu explicació del seu significat.


Record del que va significar l'inici dels Gegants i la seva colla de geganters de Vallgorguina. Bateig dels Gegants Bernat i Elionor apadrinats per els Gegants de San Celoni i d'Arenys de Mar , i amb la presencia dels batlles d'aquestes viles i el de Vallgorguina.


I Trobada de Gegants de Vallgorguina, 28 - 09 -1986. Els Gegants Bernat i Elionor. Fets desinteressadament per l'Antoni Pruna escultor mataroní, els vestits els tallaren i cosiren les dones de Vallgorguina, i van ser construïts per iniciativa de l'Associació Cultural Vallgorguina.


II Trobada de Gegants de Vallgorguina. 09-1987. Monument prehistòric emblemàtic de la vila, situat sobre un turó a uns 500 m. del Mas Pradell, es conegut a Catalunya des que en Josep Vaireda i en Josep Saderra varen donar-ne noticies i va ser publicat per tots els centres excursionistes a principis de segle. La gran llosa de la coberta es la que ha originat el nom de "Pedra gentil" i és una de les més grans de Catalunya. ("La Vall nº 26 per Ricard Pascual).

III Trobada de Gegants de Vallgorguina. 09-1988. Arrel treballada per l'artesà de Vallgorguina Sr. Clavell
IV Trobada de Gegants de Vallgorguina. 09-1989.
Per San Andreu patró de Vallgorguina, si celebra la Festa Major d'hivern.

V Trobada de Gegants de Vallgorguina. 09-1990. Representació de la pedra amb olletes trobada el Pla de Forcs, sabem que daten aproximadament de dos mil cinc-cents o tres mil anys abans de Jesucrist. Però resta l'enigma del perquè foren fetes . ("La Vall" nº 150 per Ricard Pascual).


VI Trobada de Gegants a Vallgorguina. 09-1991.
"Font de la Bruguera". Es troba a uns 350 m. De la casa de can Carcassès. Era la més senyora i concorreguda, construïda en forma de cova amb pedrissos a banda i banda i al damunt del raig hi ha pintades les quatre barres catalanes. ("Les Fonts de Vallgorguina" Associació Cultural Vallgorguina 1987)


VII Trobada de Gegants de Vallgorguina. 09-1992.
"El Pi cargolat". Exemplar rar i únic en la seva espècie per la forma cargolada del seu tronc. Catalogat com uns dels millors en el llibre "Els arbres de Catalunya" de Ramon Vinyeta, de uns 40 ó 50 anys aproximadament mori , i el 26 d'octubre de 1986, desprès d'un tractament adient es troba exposat al museu local de l'Associació Cultural Vallgorguina. ("La Vall" nº 62 per Jaume Mora).

VIII Trobada de Gegants de Vallgorguina. 09-1993.
"Les Roques del Diable". Pedres que es troben en un indret prop de Can Nanas
IX Trobada de Gegants de Vallgorguina. 09-1994. Components del cerca-vila: Gegants i grallers amb el seu timbaler

X Trobada de Gegants de Vallgorguina. 09-1995.
El baró Bernat I de Montclús i la seva esposa Elionor, foren els primers senyors feudals que, entre les seves terres, cap l'any 1200, posseïren la Parròquia de Sant Andreu de Vallgorguina. El seu castell encara avui dia és una ruïna imposant a les afores de Sant Esteve de Palautordera, i per això, a la sivella del cinturó, el gegant porta l'escut dels Montclús. No sabem si foren uns bons senyors o si pel contrari, com era freqüent a l'època, s'afanyaren a escanyar els pagesos, això ara no té importància, fos com fos, representen les nostres arrels. ("La Vall" nº 186. Per Ricard Pascual).


XI Trobada de Gegants de Vallgorguina. 09-1996.
Una de les cases més interessants del terme, per la seva arquitectura i per la historia que suggereix .En la torre amb finestres gòtiques de qualitat diversa i troba una pedra encastada sobre una d'elles en la qual es gravat un escut, on a la part alta hi ha una figura heràldica i a la part baixa la data 1562. ("La Vall" nº 50 Jaume Mora i Ricard Pascual).


XII Trobada de Gegants de Vallgorguina. 09-1997. L'Església del poble, va ser construïda per reemplaçar la que avui anomenen l'Església Vella. El temple nou es va construí a tocar del poble, doncs en aquella època vivia més gent en el nucli urbà que no pas en cases aïllades i la situació de l'antiga restava desavinent. Es col·locar la primera pedra l'any 1825 i va ser consagrada i inaugurada l'any 1847.("La Vall" nº 164, revista que publicà la associació cultural Vallgorguina).


XIII Trobada de Gegants de Vallgorguina. 09-1998. "Pedra Gentil". El seu origen cal trobar-lo a uns 3000 anys abans de J.C., no son altre cosa que la tomba col·lectiva d'un grup, en la que al llarg dels anys hi anaven a raure tots els seus membres. La solidesa de la tomba fa pensa en que la perduració del cos es considerava important i el fet que s'enterressin amb el difunt armes i atuells demostra que en el més enllà portaria una vida en la que els hauria de menester.("La Vall" Nº 44 per Ricard Pascual).

XIV Trobada de Gegants de Vallgorguina 09-1999.


XV Trobada de Gegants a Vallgorguina. 09-2000." Figura representativa del ballador del ball de Bastons de Vallgorguina".




XVI Trobada de Gegants a Vallgorguina 09-2001.
"La Rectoria Vella". Abandonada des de 1847. Va ser reemplaçada per l'Església que es va construí al poble, inaugurada aquest mateix any.




XVII Trobada de Gegants a Vallgorguina 09-2002.
Figura que representa la "Cuca Verda". Les Cuques forman una part molt entranyable dins del patrimoni de la nostra Colla, per la simpatia i alegria que desperten en la mainada.


XVIII Trobada de Gegants a Vallgorguina 09-2003.
El carrer mes llarg de Vallgorguina està envoltat de arbres plataners d'una grandària considerable, i que donen una bona ombra a l'estiu aquest record que representa una de les fulles, vol ser un homenatge els mateixos.


XIX Trobada de Gegants a Vallgorguina 09-2004.
Restes de un antic forn de ceràmica anomenat de ca l'Àngel, situat dins de la propietat del Cal Soquer, s'ha fet uns treballs per consolidar-lo i aquest any 2004 s'ha realitzat la segona fase, fen una neteja general i refent unes parets. Per a mes informació: ("La Vall" nº275,per Jaume Mora Alsina,revista que publicà la associació cultural Vallgorguina).


XX Trobada de Gegants a Vallgorguina 09-2005.
"20 anys de Gegants". Els capgrossos de Vallgorguina "El pages" i "La pagesa".


XXI Trobada de Gegants a Vallgorguina 09-2006.
Les Cuques de Vallgorguina.


XXII Trobada de Gegants a Vallgorguina 09-2007.
Pergami que porta el gegant amb la historia de la seva procedencia.

XXIII Trobada de Gegants a Vallgorguina 09-2008.
Copa de cristall amb l'imatge dels gegants grabada.


XXIV Trobada de Gegants a Vallgorguina 09-2009.
Figura que representa la "Cuca Rosa". Les Cuques forman una part molt entranyable dins del patrimoni de la nostra Colla, per la simpatia i alegria que desperten en la mainada.


XXV Trobada de Gegants a Vallgorguina 09-2010.
Imatge de l'escultura dedicada als gegants de Vallgorguina en Bernat i l'Elionor, ignaugurada per la colla en commemoració dels seus 25 anys, i donada al poble de Vallgorguina.

Entra
Entra
Entra
Entra
Entra
Entra
Entra
Entra
Colla dels Geganters de Vallgorguina - Plaça de la Vila nº2 - 08471 Vallgorguina - Tel: 93 867 91 62 - acv.vallgorguina@gmail.com